[...] 5-6 posiłków dziennie, wyeliminowanie słodyczy, zastąpienie pieczywa białego wieloziarnistym , rano płatki owsiane, posiłek przedtreningowy ok. 1,5 godziny przed wysiłkiem węglowodany złożone, potreningowy węglowodany proste zaraz po treningu ,ok. godziny po treningu węglowodany złożone i łatwo przyswajalne białko, ostatni posiłek ograniczenie [...]
[...] wagi ciała czyli : 2 x 65= 130 g białka 1g białka to ~4 kcal na g, więc : 4x130 =530 kcal jest to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek Następny makroskładnik to węglowodany , Janek będzie przyjmował 160 g a to daje nam kcal : 4x160=640 kcal tak otrzymujemy ilość kcal jaką Janek będzie spożywał z węglowodanów Reszta naszego [...]
[...] stanowi miłe urozmaicenie. Piwo może wzbogacić dietę, ponieważ: > prawie nie zawiera sodu > jest ubogie w białko > jest wolne od tłuszczy i cholesterolu > jest ubogie w węglowodany. Jeśli ze względu na zawartość alkoholu piwo nie może być elementem diety, to alternatywą jest piwo bezalkoholowe. Piwo dla diabetyków. Piwo zawiera węglowodany [...]
[...] na bieżąco. Ad8. Po treningu szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń [...]
[...] Pytanie jakie tu stawiamy jest następujące: czy są w naszym pożywienu substancje powodujace większą otyłość niżby to wynikało z ich kaloryczności. To jest o tym, że węglowodany mogą zachowywać się w sposób przypisywany dotychczas tłuszczom. Jednym z kluczowych ludzi popierających tę myśl to Dr Robert Lustig, który jest profesorem [...]
Witam będzie nie pokolei ale będzię wszystko co nazbierałem Jadyyymyyy TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE) : Dieta: niezbędne i zbędne dla skóry tłuszcze Tłuszcz jest podstawowym surowcem do wytwarzania ścianek komórek skóry, łoju (sebum) chroniącego skórę (i włosy) oraz jest dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w [...]
[...] g) Węgle powinny być trzymane wysoko. Węgle wysoko ale przeplataj je, kilka dni węgle wysoko i kilka dni nisko ale większość dni wysoko. 2. Węglowodany – utrzymuj węglowodany złożone nisko-średnio przez 4 dni, następnie wskocz na wysokie złożone węgle przez 1 dzień = powtarzaj taki cyk. (4 dni nisko-średnio / 1 dzień wysoko) 3. Białko [...]
[...] nasz organizm przerabia na tłuszcz i magazynuje je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że od tłuszczów groźniejsze są węglowodany (cukry). Groźniejsze dla nas są tłuszcze, które nasz organizm sam produkuje niż te spożywane w pokarmie – podobnie jest z cholesterolem. Białko – jak już [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] choroby serca, cukrzyca czy rak. Uniwersalne zasady zdrowej diety 1. spożywaj naturalna żywność jak najmniej przetworzoną 2. nie boj sie tłuszczów to nie one, lecz węglowodany proste są winne otyłości 3. w miarę możliwości spożywaj mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja pochodzące [...]
[...] ilości zgonów w dzisiejszych czasach. Jednymi z wskaźników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest profil lipidowy krwi, na który w dużym stopniu oddziaływują węglowodany oraz tłuszcze dostarczane z diety. Choroba niedokrwienna serca, spowodowana zmniejszonym światłem naczyń krwionośnych wskutek powiększającej się blaszki [...]
[...] organizmowi maksymalnej ilości węglowodanów, witamin i minerałów, które będziemy tracić na potęgę w trakcie zabawy. Posiłek powinien zawierać łatwo przyswajalne białko i węglowodany, takie danie zapobiegnie gwałtownemu wchłanianiu alkoholu i rozciągnie ten proces w czasie. Kolejnym niezbędnym czynnikiem jest uzupełnianie płynów w trakcie [...]
[...] ochotę na jedzenie to amfetamina i jej pochodne oraz alkohol. Antykoncepcja kontra pożywienie Wcześniej wspominaliśmy, iż niektóre składniki pokarmowe takie jak białka, węglowodany i tłuszcze mogą osłabiać wchłanianie leków. Ale jak się okazuje środki farmakologiczne też nie pozostają winne. Wiele lekarstw po dostaniu się do przewodu [...]
[...] Więcej o błonniku tutaj http://www.sfd.pl/t160752.html Indeks glikemiczny (IG) – mówi o tym, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany. Glukoza, jest głównym cukrem który powstaje w trakcie trawienia pokarmu w przewodzie pokarmowym. Im szybciej wzrasta, tym jednocześnie w większym stopniu wzrasta [...]
[...] Effect of alcohol intake on muscle glycogen storage after prolonged exercise http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12740311 3gruby cyklistów, którzy po treningu spożyli: C - węglowodany 1,75g/kgmc A - alkohol 1,5g/kgmc AC - 1,75g/kgmc węglowodanów + 1,5g/kgmc alkoholu Wyniki: Poziom glikogenu po 8h A 24.4 mmol/kg C 44.6 AC 36.2 Po 24h: A 68 [...]
[...] osób , zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gdzie „dba się o linie" nie znając podstawowych zasad odżywiania. Jak wiadomo tłuszcze są o wiele bardziej energetyczne niż węglowodany, jednak organizm nie chętnie z nich korzysta i tratuje je jako zapas który można spalić w późniejszym terminie. Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu [...]
[...] osób , zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gdzie "dba się o linie" nie znając podstawowych zasad odżywiania. Jak wiadomo tłuszcze są o wiele bardziej energetyczne niż węglowodany, jednak organizm nie chętnie z nich korzysta i tratuje je jako zapas który można spalić w późniejszym terminie. Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] sprawę, że w przyrodzie ani nic nie ginie, ani nic nie bierze się z powietrza. Mięsień powstaje dzięki odpowiedniej podaży aminokwasów (białka) i składników energetycznych (węglowodany i tłuszcze) potrzebnych do reakcji syntezy. Tak, dobrze się domyślasz. Aby rozbudować muskulaturę, niezbędna jest DIETA. Gdyby ktoś napisał do mnie, że chce [...]
[...] cywilizacji. - Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki [...]